Concursul republican ”Limba noastră-i o comoară”, ediția 2017

Postat : 17.06.2017

Concursul republican ”Limba noastră-i o comoară”, inițiat de Ministerul Educației  face parte din acțiunile întreprinse în vederea realizării Programului Naţional pentru îmbunătăţirea calităţii învăţării limbii romane în instituţiile de învăţământ. Totodată, în  anul 2017,  se împlinesc 100 de ani de la publicarea poemului ”Limba noastră” de Alexei Mateevici, devenit în 1995 imnul Republicii Moldova. 

 În cadrul  Liceului Teoretic ʺ Gheorghe Asachiʺ, s/a desfășurat etapa locală, la care au participat peste elevi. Elevii au elaborat filmulețe originale care, în maximum 15 minute, ilustrează diverse activităţi curriculare și extracurriculare, prezentări de proiecte individuale și de grup ce includ practici de cultivare a comunicării corecte în şcoală și în comunitate, situaţii de implicare în scopul promovării culturii comunicării. Criteriile de apreciere au vizat titlul materialului, prezentarea aspectelor relevante din activitatea elevului şi a profesorului în vederea cultivării comunicării corecte, valoarea estetică, educativă, instructivă a produsului, originalitatea viziunii, stilul comunicărilor.În final, pentru participare la etapa municipală au fost desemnați: Rusu Rebecah( elevă în clasa a VI-a "Bʺ) și Culea Marin ( elev în clasa a VI-a "Bʺ), profesor Pîrțac Mariana și Eșanu Mihaela ( elevă în clasa a X-a "Aʺ), profesor Hăbășescu Elvira. Toți acești elevi au devenit și învingători la etapa municipală.

Pentru marele premiu, la etapa republicană au concurat 50 de filmulețe, care au fost apreciate de către un grup de experți în domeniul filologiei și literaturii. Învingător la etapa republicană a devenit Culea Marin ( elev în clasa a VI-a "Bʺ). El a  primit dicționare, un set de carte, diplomă și  un premiu bănesc, oferite de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova și Ambasada României la Chișinău.

Pirțac Mariana, profesoară de limba și literatura română