Totaluri decada MFI

Postat : 28.11.2017De pe când s-au inventat cifrele, la număr zece,

Dau știința peste cap, progresând pe zi ce trece.

Stau ascunse prin  tablete, roboței și biciclete,

Prin formule numeroase și proiecte grandioase.

          Un proiect de o amploare semnificativă ca Decada MFI, dedicat științelor exacte, s-a desfășurat în perioada 14-24 noiembrie în IPLT ,, Gheorghe Asachi”. Anume în această perioadă, elevii, dar și profesorii, și nu numai cei de științe, au fost supuși mai multor provocări captivante din partea organizatorilor, cea dintâi, fiind ,, Problema zilei ”, care-i întâmpina cu mare fast în fiecare zi  în holul liceului pe toți cei care dis-de-dimineață își îndreptau grăbit pasul spre școală. Și atunci, toți elevii de la mic la mare căutau prin mințile lor lucide și cunoștințele acumulate soluția problemei. Și mare le era fericirea dacă reușeau să-i găsească rezolvarea până la ora 1400 a fiecărei zile.

        Dar, nici după amiezile, cei pasionați de lumea misterioasă a cifrelor nu aveau pic de răgaz, căci îi așteptau alte concursuri și activități.

        Prin realizarea posterelor ,,Matematica în versuri” atât în limba română, cât și în limba franceză, învățăceii din clasele V-VI au demonstrat competențe interdisciplinare, ducând o parte din minunata împărăție a cifrelor pe tărâmul  literar, acolo unde acestea prindeau grai, creând adevărate imnuri dedicate uneia dintre cele mai antice științe – matematica. Tot prin prezentare de postere ,, Matematica te-nvață cum să te descurci în viață”, elevii claselor a VII-a au demonstrat cât de importantă este matematica – această știință atât de exactă, în viața cotidiană, căci anume logica, gândirea critică, spiritul de observație, precizia unor forme geometrice, echilibrul, dar și abstractizarea  contează în crearea a tot ce numim universuri și medii înconjurătoare.

      Elevii claselor liceale X-XII, în parteneriat cu profesorii de matematică, fizică, informatică, biologie, chimie, au realizat proiecte cu următoarele tematici: ,, Les maths dans la vie de tous les jours” , „ La derivation dans la vie quotidienne”, ,,Les applications de fonctions dans divers domaines” , iar în data de 22.XI.2017, toți cei pasionați de dansul cifrelor au asistat la victorina ,, Prin mate spre performanță” , organizată în parteneriat cu asociația de părinți și ONG ,,Didactica aplicată”, unde elevii claselor VI-VII, au participat la diferite concursuri, unul din cele mai captivante constând în   realizarea de către fiecare echipă a unui proiect -megaconstrucție ,,Turnul din tăiței ”, ingeniozitatea și inventivitatea atât a organizatorilor cât și a concurenților, fiind înalt apreciată de membrii juriului și de spectatorii din sală.

     În cadrul orelor de fizică, dar și în afara acestora, elevii claselor a IX-a și a XII-a au asistat la adevărate demonstrații de ,,Aplicații ale instrumentelor optice” ,  ,, Defectele vederii” și ,,Acțiunea biologică a undelor electromagnetice. Măsuri de protecție” .

      Rolul și importanța cifrelor, a competențelor acumulate de către elevi pe parcursul studierii tuturor științelor exacte a fost valorificat prin prezentarea și testarea în public a roboților EV-3 și Arduino. Participarea echipei de Robotică din IPLT ,,Gheorghe Asachi” la competiția SumoBot Challenge a demonstrat că doar  prin muncă, perseverență şi efort zilnic poţi obține rezultate frumoase.

   Sfârșitul Decadei MFI a fost marcat de prezentarea orei publice în cadrul Proiectului educațional FCL- Asachi ,, Funcții” în clasele a VIII-a, masa rotundă cu participarea membrilor CM. MFI ,, Standarde de competență profesională” ,   concursurile intra liceale la fizică (14.11.2017), informatică (23.11.2017),  matematică (24.11.2017), dar și de concursul ,,M. Marinciuc” (25.11.2017),  randamentul participării active și numeroase a elevilor, fiind un indicator al pasiunii și respectului pe care le au copiii față de științele exacte, acesta demonstrând, în repetate rânduri, importanța, rolul și contribuția  științelor exacte în dezvoltarea individului ca personalitate, în crearea unui cetățean activ, apt de a rezolva diferite situații și probleme de nivel global specifice vieții pe Pământ în sec. XXI.

     Au fost două săptămâni captivante, pline de voie bună, ingeniozitate, implicare, dăruire, gândire, motivație, reflecție, dar și de analiză - sinteză care au demonstrat că ,,Minunea marilor realizări și a frumoaselor izbânde nu se face decât prin noi înșine” . (L. Blaga)

  Drăguțan Gabriela, profesor de matematică, grad didactic superior